Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κείμενο του Συντονιστικού Κατάληψης για τους πρωτοετείς φοιτητές

Καλωσόρισες στην κατειλημμένη σχολή Πολιτικών Μηχανικών!
Ο σύλλογός μας βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα καταλήψεων και κινητοποιήσεων, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, μαζί με άλλες 310 σχολές σε όλη την Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου, ο οποίος θέτει τις βάσεις για την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων και τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας νέων ανθρώπων από την ανώτατη εκπαίδευση.
Μέχρι σήμερα, το πτυχίο μας ήταν ενιαίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, με τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους και την αντικατάσταση των πτυχίων από "τίτλους σπουδών" χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων που αναγκάζονται να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ατομικά και όχι συλλογικά.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί και χώρο κοινωνικοποίησης, πολιτικοποίησης, προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης για τους φοιτητές, σε αντίθεση με τα σχολικά χρόνια της εντατικής ζωής και του μηδαμινού ελεύθερου χρόνου. Ήδη από το πρώτο έτος φοίτησής σου θα αντιληφθείς τις απαιτήσεις σε χρόνο και προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει κανείς για να αντεπεξέλθει. Το όριο φοίτησης ν+2 (όπου ν ο αριθμός των προβλεπόμενων ετών φοίτησης), σημαίνει ότι σε σχολές όπως η δική μας, όπου ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα 7,5 χρόνια, η καθημερινότητα του φοιτητή περιορίζεται στην ολοκλήρωση της φοίτησής του, υπό την απειλή της διαγραφής.  Με επιτροπές επανεξέτασης φοιτητών σε περίπτωση που αποτυγχάνουν τρεις φορές σε ένα μάθημα, περισσότερες υποχρεωτικές εργασίες, αλυσίδες μαθημάτων, ο νέος νόμος απειλεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο  σε ένα στείρο εκπαιδευτήριο.

Η φοιτητική μέριμνα (η δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές) δεν έχει θέση στο νέο πανεπιστήμιο που προβλέπεται από το νόμο πλαίσιο, καθώς αυτό θα πρέπει να κοστίζει όσο λιγότερο γίνεται για το κράτος. Με την εφαρμογή του νόμου, τα συγγράμματα και οι σημειώσεις θα δίδονται σε ηλεκτρονική μορφή. Συγκεκριμένα στη σχολή μας, όπου είναι αναγκαίο  να συμβουλευόμαστε συγγράμματα και σημειώσεις κατά τη διάρκεια εκπόνησης εργασιών και θεμάτων ή κατά τη διαδικασία εξέτασης, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες μας αλλά μας αναγκάζει να καταβάλλουμε μεγάλα ποσά σε εκτυπώσεις ή σε αγορά επιπλέον βιβλίων.

Παράλληλα, θεσπίζονται δίδακτρα για τον δεύτερο κύκλο σπουδών και για αλλοδαπούς φοιτητές , ενώ για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα φοιτητικά δάνεια, τα οποία ουσιαστικά υποδουλώνουν τον φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.

Ενώ περνάνε οι παραπάνω αλλαγές στην εκπαίδευση και  διεξάγεται η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα του λαού να σπουδάζει, να εργάζεται, και να ζει αξιοπρεπώς, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στα ξεσπάσματα όσων τολμήσουν να αντισταθούν. Γι’ αυτό και καταργείται το άσυλο. Οι σχολές πρέπει να αποτελούν τόπο «έρευνας και διδασκαλίας», να αποστεωθούν και να καθυποταχτεί η νεολαία που επιμένει να έχει ανησυχίες. Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή τους φοιτητές που παλεύουν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα καταδιώκονται.

Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και το Μνημόνιο. Να διαλύσει τα πτυχία και μαζί με αυτά το δικαίωμα στην εργασία. Να αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο της εκπαίδευσης, ώστε να προετοιμάζει το φοιτητή για μια ζωή ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτισης, έρμαιο των εργοδοτών και  όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν.

Απέναντι σε αυτά, καλούμαστε να επιλέξουμε, ή αδιέξοδες ατομικές διεκδικήσεις ή συλλογικό αγώνα. Ο νόμος αυτός θα πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τους πρωτοετείς φοιτητές που θα υποστούν τον νέο νόμο σε όλο του το "μεγαλείο". Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μπορούμε να αντισταθούμε στα νέα μέτρα και να τον ανατρέψουμε!

Στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου