Την Κυριακή 2 Οκτώβρη στις 15.00 θα γίνει συνάντηση για την διαμόρφωση πλαισίου για την Γενική Συνέλευση της Δευτέρας.
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Ανακοίνωση για την Γενική Συνέλευση Τμήματος στις 28 Σεπτέμβρη
Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη συνεδρίασε η γενική συνέλευση του τμήματος μας, με κύριο ζήτημα την πραγματοποίηση ή μη της εξεταστικής περιόδου. Παρά την πρόταση του Δ.Σ. ότι η εξεταστική χάθηκε (και ως εκ τούτου πρότεινε εξεταστική μονάχα για τους επί πτυχίω φοιτητές), αποφασίστηκε συμπτυγμένη εξεταστική για όλους διάρκειας 3 εβδομάδων, αποδεικνύοντας ότι η ανακοίνωση της προ-προηγούμενης εβδομάδας του Δ.Σ. ότι αν συνεχιστούν οι καταλήψεις για μια εβδομάδα «δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των δεκατριών (13) εβδομάδων διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και η διεξαγωγή της εξεταστικής του Ιανουαρίου 2012 (έστω και συντομευμένης)», ήταν παντελώς αβάσιμη, με ιδιοτελείς πολιτικές στοχεύσεις και σε καμία περίπτωση ενημερωτικού χαρακτήρα.
Για την εν λόγω συνέλευση οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις…
Καταρχάς, έγινε ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η στάση του τμήματος των καθηγητών δεν πρόκειται να είναι άλλη από την παθητικότητα και τη απαρέγκλιτη εφαρμογή και αυτού του νόμου. Επικαλούμενοι τον αμιγώς διοικητικό τους ρόλο, που τους απαγορεύει να παρεκκλίνουν από κάθε νομότυπη διαδικασία, αρνήθηκαν κατηγορηματικά (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να πάρουν θέση πάνω στο νόμο και εξέφρασαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του.
Δεύτερον, η στάση του πλαισίου αντί-κατάληψης «ανοιχτή σχολή» ήταν η πλήρης απουσία από το τμήμα. Η απόφαση να μην υπερασπιστούν το πλαίσιο τους αποδεικνύει την πλήρη αναξιοπιστία τους σε σχέση με τις φωνές που επί 5 συνελεύσεις ωρύονταν για δήθεν χαμένη εξεταστική. Δεν μας εκπλήσσει, καθώς οι θέσεις τους δεν εμπεριείχαν καμία μορφή διεκδίκησης, αλλά προέβαλαν την απάθεια στα ζητήματα που μας απασχολούν.
Η πασπ κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις, προτείνοντας και ψηφίζοντας άμεση διεξαγωγή εξεταστικής, ενώ πριν μια εβδομάδα δήλωνε ότι βάζει τον αγώνα πάνω από αυτήν.
Όσοι αποτελούσαμε το συντονιστικό κατάληψης για 4 εβδομάδες, εμμένοντας στην λογική της εναντίωσης στον νέο νόμο ως άμεση ανάγκη όλων, παραβρεθήκαμε μαζικά στο τμήμα προτείνοντας διπλή εξεταστική τον Φεβρουάριο για όλους τους φοιτητές, με την λογική απελευθέρωσης χρόνου για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας στην Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 3 Οκτώβρη στις 13:00 στην αίθουσα 5.42 για να αποφασίσουμε τον τρόπο συνέχισης του αγώνα.
ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Νέα γενική συνέλευση Σ.Φ.Π.Μ.
Μετά την συλλογή 148 υπογραφών από μέλη του συλλόγου και την επικύρωση τους από το Δ.Σ. του συλλόγου σήμερα, Τρίτη 27/09, ορίστηκε νέα γενική συνέλευση του συλλόγου για την Δευτέρα 3/10 και ώρα 13:00 στην 5,42. Καλούμε τους συμφοιτητές μας να δώσουν το παρόν παίρνοντας απόφαση για την συνέχιση του αγώνα.
Γενική συνέλευση τμήματος
Αύριο 28/09/2011 και ώρα 10:00 στο κτήριο του υδραυλικού τομέα θα γίνει γενική συνέλευση τμήματος όπου θα συζητηθεί το θέμα της εξεταστικής. Αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Καλούνται όλοι οι συμφοιτητές-τριες μας να δώσουν το παρόν.
Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται
Κάποιοι συμφοιτητές μας αποφάσισαν να σταματήσουμε προσωρινά τον αγώνα, να προχωρήσουμε στην εξεταστική. Ξεκινάς όμως την εξεταστική για να πάρεις ένα πτυχίο που έχει χάσει την αξία του. Τα δίδακτρα, το ν+2, ο τίτλος σπουδών (έναντι πτυχίου), η κατάργηση του ασύλου και της δωρεάν σίτισης και στέγασης καθιστούν τις συνθήκες φοίτησης τόσο άσχημες σε σχέση με το παρελθόν, που τα μαθήματα δεν φαντάζουν τόσο επιβλητικά σε σχέση με τον νέο νόμο. Όνειρα, στοχεύσεις και ελπίδες καταστρέφονται για τα ιδιοτελή συμφέροντα των ιδιωτών.
Επιλέξαμε να αγωνιστούμε για 4 εβδομάδες ενάντια στην αδικία, στις νέες συνθήκες φτώχειας, επισφάλειας και αθλιότητας, ενάντια σε κυβέρνηση- ΔΝΤ. Τους ενοχλήσαμε, πράγμα που οδήγησε στην συνεχή δυσφήμιση μας. Δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμα τις δυνατότητες μας, σε έναν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
Δεν θέλουμε να κοστίσουμε παραπάνω λεφτά στους γονείς μας, τουναντίον θέλουμε η δουλειά μας να μπορεί να αναπληρώσει τα έξοδα τους, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις συνθήκες. Μείωση μισθών, αύξηση φόρων, τεράστια ανεργία, κατάργηση κεκτημένων και δικαιωμάτων σε μια ζωή συνεχούς άγχους, ανασφάλειας χωρίς προοπτικές.
Θεωρούμε πως ο άνθρωπος οφείλει να διαμαρτύρεται ενάντια στην αδικία. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την νίκη και τη διατήρηση του Πανεπιστημίου ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως μονάδα παραγωγής κεφαλαίου. Για αυτό το λόγο με νέα συνέλευση (που αποφασίστηκε με την μέθοδο συγκέντρωσης υπογραφών) την ερχόμενη Δευτέρα (13.00 αίθουσα 5.42) συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Η παιδεία και το μέλλον μας είναι πολύ σημαντικά, για να τα αφήσουμε στα χέρια του κεφαλαίου.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 13:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 5.42
Κείμενο που μοιράστηκε σε πορείες, μικροφωνικές από τo συντονιστικό των πολιτικών μηχανικών
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
Η λογική της συσσώρευσης κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης, έχει οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του συνόλου της ζωής μας. Η όξυνση της κρίσης έχει δώσει νέα ώθηση σε αυτή την διαδικασία με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να επιδιώκει κέρδος από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εργασία, η μετακίνηση, η υγεία, η παιδεία, το νερό, ο αέρας, η κατοικία, η διασκέδαση, οι ελεύθεροι χώροι, το περιβάλλον, η φύση γίνονται πεδία αποκομιδής κέρδους. Το κράτος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του γενικού συντονιστή αυτής της προσπάθειας, απολύει, φορολογεί, εξοντώνει τον εργαζόμενο, ιδιωτικοποιεί και παραδίδει προς εκμετάλλευση στους «ιδιώτες» όλη την δημόσια και κοινωνική περιουσία.
Στο χώρο της εκπαίδευσης, το κράτος, αποσύρεται από το ρόλο του ως βασικός χρηματοδότης, υποχρεώνοντας τα ιδρύματα να αναζητούν ιδιωτικούς πόρους για τη «επιβίωση» τους και να αναπροσαρμόζουν τη λειτουργίας τους (από τις παροχές στους φοιτητές ως τα μαθήματα που θα διδάσκονται) προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Έτσι, κάθε πανεπιστήμιο θα επιλέγει, βάσει οικονομικών κριτηρίων, αν θα παρέχει δωρεάν σίτιση, στέγαση και περίθαλψη, αν θα επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές, αποκλείοντας τους οικονομικά ασθενέστερους ή αναγκάζοντάς τους να χρεωθούν φοιτητικά δάνεια, σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Επιπλέον, μέσα στην νέα εργασιακή συνθήκη που διαμορφώνει η κρίση, η διάλυση των πτυχίων έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς για ύπαρξη ευέλικτων, αναλώσιμων εργαζομένων που θα διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους εργασίας τους. Ανασφάλιστοι, επισφαλείς, πειθαρχημένοι και διαχωρισμένοι μεταξύ τους, δε θα μπορούν να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους. Για αυτό επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί, μέσα στις σχολές, ένα αντίστοιχο –με το εργασιακό- περιβάλλον ανταγωνισμού και εξατομίκευσης, με περισσότερο εντατικούς ρυθμούς σπουδών, με τη θέσπιση ορίων φοίτησης, με την κατάργηση του ασύλου.
Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς επιλέγουμε να αγωνιστούμε συλλογικά. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα αντιστεκόμαστε στο νέο νόμο της κυβέρνησης για την παιδεία. Δεν διεκδικούμε κάποια προνομιακή μεταχείριση, δεν ενδιαφερόμαστε για καριέρες, δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας όπως θέλουν να πείσουν τα Μ.Μ.Ε. Δεν μας νοιάζουν οι σχέσεις με το κυβερνητικό και καθηγητικό κατεστημένο.
Μέσα από τις συνελεύσεις των συλλόγων μας, καταλαμβάνουμε τις σχολές μας, μπλοκάροντας κάθε εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική διαδικασία και παράλληλα με πορείες και παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, νοσοκομεία, σχολεία, προσπαθούμε να αντισταθούμε στην υποτίμηση της ζωής μας. Ξέρουμε, όμως, ότι μόνοι μας, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα μεμονωμένη, δεν πρόκειται να κερδίσουμε κάτι, γιατί η επίθεση είναι συνολική.
Πρέπει όλα τα εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας να αγωνιστούμε μαζί, για να μπορούν όλοι, είτε έχουν σπουδάσει είτε όχι, να ζουν με αξιοπρέπεια.
Ο ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Συνεντεύξεις για την Παιδεία μέρος 2ο
Η κατάληψη φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών συνεχίζει την πρωτοβουλία συζητήσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά τις 3 πρώτες (http://katalipsisfpm.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html ), δημοσιεύουμε σήμερα άλλες 3 συνεντεύξεις. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο Γρόλλιο
Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο Γρόλλιο from KMP on Vimeo.
Συνέντευξη με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Κώστα Γούση
Συνέντευξη με τον φοιτητή Μαθηματικού Δημήτρη
Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο Γρόλλιο
Συνέντευξη με τον καθηγητή Γιώργο Γρόλλιο from KMP on Vimeo.
Συνέντευξη με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Κώστα Γούση
Συνέντευξη με τον φοιτητή Μαθηματικού Δημήτρη
Ανακοίνωση του συντονιστικού κατάληψης
Η χθεσινή πολιτική ανακοίνωση του συντονιστικού κατάληψης λανθασμένα απευθύνθηκε στον πρόεδρο της σχολής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών για ανακοίνωση του απρόσωπου Δ.Σ. της σχολής του τμήματος.
Θεωρούμε λάθος την χρονική στιγμή που βγήκε η ανακοίνωση του Δ.Σ. του τμήματος, καθώς επηρέασε την γνώμη των φοιτητών ενόψει της γενικής συνέλευσης. Παρ’ όλα αυτά καλούμε το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος σε διάλογο με το συντονιστικό της κατάληψης για τα θέματα που αφορούν την σχολή και πανεπιστήμιο.
Συντονιστικό κατάληψης πολιτικών μηχανικών Α.Π.Θ.
Κείμενο του Συντονιστικού Κατάληψης για τους πρωτοετείς φοιτητές
Καλωσόρισες στην κατειλημμένη σχολή Πολιτικών Μηχανικών!
Ο σύλλογός μας βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα καταλήψεων και κινητοποιήσεων, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, μαζί με άλλες 310 σχολές σε όλη την Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου, ο οποίος θέτει τις βάσεις για την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων και τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας νέων ανθρώπων από την ανώτατη εκπαίδευση.
Μέχρι σήμερα, το πτυχίο μας ήταν ενιαίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, με τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους και την αντικατάσταση των πτυχίων από "τίτλους σπουδών" χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων που αναγκάζονται να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ατομικά και όχι συλλογικά.
Το πανεπιστήμιο αποτελεί και χώρο κοινωνικοποίησης, πολιτικοποίησης, προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης για τους φοιτητές, σε αντίθεση με τα σχολικά χρόνια της εντατικής ζωής και του μηδαμινού ελεύθερου χρόνου. Ήδη από το πρώτο έτος φοίτησής σου θα αντιληφθείς τις απαιτήσεις σε χρόνο και προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει κανείς για να αντεπεξέλθει. Το όριο φοίτησης ν+2 (όπου ν ο αριθμός των προβλεπόμενων ετών φοίτησης), σημαίνει ότι σε σχολές όπως η δική μας, όπου ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα 7,5 χρόνια, η καθημερινότητα του φοιτητή περιορίζεται στην ολοκλήρωση της φοίτησής του, υπό την απειλή της διαγραφής. Με επιτροπές επανεξέτασης φοιτητών σε περίπτωση που αποτυγχάνουν τρεις φορές σε ένα μάθημα, περισσότερες υποχρεωτικές εργασίες, αλυσίδες μαθημάτων, ο νέος νόμος απειλεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα στείρο εκπαιδευτήριο.
Η φοιτητική μέριμνα (η δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές) δεν έχει θέση στο νέο πανεπιστήμιο που προβλέπεται από το νόμο πλαίσιο, καθώς αυτό θα πρέπει να κοστίζει όσο λιγότερο γίνεται για το κράτος. Με την εφαρμογή του νόμου, τα συγγράμματα και οι σημειώσεις θα δίδονται σε ηλεκτρονική μορφή. Συγκεκριμένα στη σχολή μας, όπου είναι αναγκαίο να συμβουλευόμαστε συγγράμματα και σημειώσεις κατά τη διάρκεια εκπόνησης εργασιών και θεμάτων ή κατά τη διαδικασία εξέτασης, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες μας αλλά μας αναγκάζει να καταβάλλουμε μεγάλα ποσά σε εκτυπώσεις ή σε αγορά επιπλέον βιβλίων.
Παράλληλα, θεσπίζονται δίδακτρα για τον δεύτερο κύκλο σπουδών και για αλλοδαπούς φοιτητές , ενώ για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα φοιτητικά δάνεια, τα οποία ουσιαστικά υποδουλώνουν τον φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
Ενώ περνάνε οι παραπάνω αλλαγές στην εκπαίδευση και διεξάγεται η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα του λαού να σπουδάζει, να εργάζεται, και να ζει αξιοπρεπώς, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στα ξεσπάσματα όσων τολμήσουν να αντισταθούν. Γι’ αυτό και καταργείται το άσυλο. Οι σχολές πρέπει να αποτελούν τόπο «έρευνας και διδασκαλίας», να αποστεωθούν και να καθυποταχτεί η νεολαία που επιμένει να έχει ανησυχίες. Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή τους φοιτητές που παλεύουν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα καταδιώκονται.
Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και το Μνημόνιο. Να διαλύσει τα πτυχία και μαζί με αυτά το δικαίωμα στην εργασία. Να αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο της εκπαίδευσης, ώστε να προετοιμάζει το φοιτητή για μια ζωή ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτισης, έρμαιο των εργοδοτών και όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν.
Απέναντι σε αυτά, καλούμαστε να επιλέξουμε, ή αδιέξοδες ατομικές διεκδικήσεις ή συλλογικό αγώνα. Ο νόμος αυτός θα πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τους πρωτοετείς φοιτητές που θα υποστούν τον νέο νόμο σε όλο του το "μεγαλείο". Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μπορούμε να αντισταθούμε στα νέα μέτρα και να τον ανατρέψουμε!
Στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΦΠΜ
Εδώ και τρεις εβδομάδες φοιτητές και σπουδαστές μέσα από Γενικές Συνελεύσεις έχουμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκατοντάδες σχολές βρίσκονται σε κατάληψη και χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αποφασιστικά την ανατροπή του νόμου. Πάνω στη βάση αυτή κάποιοι σύλλογοι έχουν καλέσει σε πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη για να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή.
Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό και με έντονη την παρουσία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος θα τις συμπληρώσουν μια σειρά προεδρικά διατάγματα αλλά και διατάξεις του οργανισμού του κάθε ιδρύματος. Συνολικά οι αλλαγές αυτές θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται τα παρακάτω σημεία:
• Αντικαθίσταται το Πτυχίο, που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τον «τίτλο σπουδών», που συνοδεύεται από πιστωτικές μονάδες, προετοιμάζοντας το φοιτητή για τα νέα εργασιακά δεδομένα της ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτισης όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν, ενώ το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων γίνεται καθεστώς
• Σπάνε οι σπουδές σε κύκλους σπουδών: 1ος προπτυχιακός, 2ος μεταπτυχιακός, 3ος Διδακτορικός, κατά τα πρότυπα της Μπολόνια, που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση σπουδών σύντομου κύκλου που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες για όσους δεν μπορούν να τελειώσουν τον 1ο .
• Εισάγει τη λογική της θέσπισης διδάκτρων. Ο οργανισμός του κάθε ιδρύματος αποφασίζει για τα κριτήρια εισαγωγής στον δεύτερο κύκλο που κρίνοντας από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με την στοχευμένη μείωση της χρηματοδότησης κατά 75% θα περιλαμβάνουν την καταβολή διδάκτρων.
• Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
• Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών και για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, που τους ονομάζει «μερικής φοίτησης», δίνεται η δυνατότητα αποφοίτησης στα 2ν έτη. Επίσης προβλέπεται η αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα,.
• Έρχεται η περαιτέρω εντατικοποίηση και άλλοι φραγμοί στο δρόμο για τον τίτλο σπουδών όταν: 3 αποτυχίες στην εξέταση των μαθημάτων συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή. Αυστηρός καθορισμός του εξαμήνου κατ’ ελάχιστο στις 13 εβδομάδες, και ακύρωσης της εξέτασης οποιουδήποτε μαθήματος σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν αυτές. Κατάργηση της λεγόμενης «κόντρα» εξεταστικής. Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών που προβλέπει ταυτόχρονα υποχρεωτικές παρακολουθήσεις παραδόσεων, δηλαδή παρουσίες, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ.ά.
• Θεσπίζεται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Ακόμη ένα βήμα για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και την εμπέδωση του ότι τίποτα πλέον δε θα είναι δωρεάν και δεν αποτελεί δικαίωμα.
• Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης και επαφίεται στον Οργανισμό που συστήνει κάθε ίδρυμα η φοιτητική μέριμνα και οι προϋποθέσεις για το ποιοι και για πόσο τη δικαιούνται.
• Καταργείται το άσυλο. Η πραγματικότητα μίας σχολής, που εκτός από χώρος εκπαίδευσης είναι και χώρος ανταλλαγής απόψεων, κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για εργαζόμενους, σωματεία, συλλογικότητες δεν χωράει στα σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου αυταρχικού πανεπιστήμιου. Για αυτό και τα ιδρύματα πρέπει να απολέσουν αυτήν την ιδιότητα τους , να αποτελούν δηλαδή εστίες ανάδυσης ριζοσπαστικών ιδεών και πρακτικών και να μετατραπούν σε τόπους στείρας αναπαραγωγής γνώσεων που θα παράγουν αποκλειστικά «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό». Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή όσους αντιδρούν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα διώκονται. Η ουσία αυτής της επιλογής της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη αν την εντάξουμε στην συγκεκριμένη περίοδο, που η κοινωνική συναίνεση είναι ακόμα πιο εύθραυστη καθώς η καπιταλιστική κρίση προστάζει εντονότερη επίθεση απέναντι στα κοινωνικά κεκτημένα.
• Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο στενά με την αξιολόγησή τους, που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω εισαγωγή ιδιωτικών- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και της έρευνας.
• Και για να εφαρμοστούν απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω και όλα όσα ακολουθήσουν με προεδρικά διατάγματα, δημιουργείται το «Συμβούλιο Διοίκησης» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση.
• Καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες τμήματα και σχολές ανά τη χώρα που θα αφήσουν άμεσα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στον αέρα.
Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες της κρίσης, που δεν είναι άλλες από την υποτίμηση της εργασίας όλων των εργαζομένων (και όχι μόνο των πτυχιούχων). Πλέον στο πανεπιστήμιο θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ακόμα λιγότεροι αφού όλο και περισσότερες οικογένειες θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις. Μας θέλουν να δουλεύουμε περιστασιακά, ανασφάλιστοι και επισφαλείς. Θέλουν κάθε οικογένεια με έναν εργαζόμενο.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα μέτρα στη κοινωνία χτυπώντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Και δεν σταματά εκεί. Οι έκτακτες εισφορές στην εφορία και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια. Ακόμα και σήμερα, μετά από ένα καλοστημένο σχέδιο τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας περί χρεωκοπίας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων δημοσιονομικών μέτρων (νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κλπ. και με χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα) τα οποία θα τα παρουσιάσει σαν σωτηρία της χώρας. Επί της ουσίας, τα μέτρα αυτά εντείνουν ακόμα περισσότερο την επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και ενώ έχει αρχίσει η σχολική χρονιά πολλά σχολεία έχουν κλείσει και οι μαθητές δεν έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία τους. Επίσης οι ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, διαμορφώνουν ένα τοπίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που σε συνδυασμό με την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση για ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών. Οι φοιτητές οφείλουμε να συναντηθούμε στο δρόμο με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια του εκπαιδευτικού συστήματος και να αντισταθούμε στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Η επιβολή της λογικής της συσσώρευσης κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης, έχει οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του συνόλου της ζωής μας. Η όξυνση της κρίσης έχει δώσει νέα ώθηση σε αυτή την διαδικασία με αποτέλεσμα να αναζητούν κέρδος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εργασία, η μετακίνηση, η υγεία, η παιδεία, το νερό, ο αέρας, η κατοικία, η διασκέδαση, οι ελεύθεροι χώροι, το περιβάλλον, η φύση γίνονται πεδία αποκομιδής κέρδους. Το κράτος αναλαμβάνοντας τον ρόλο του γενικού συντονιστή αυτής της προσπάθειας, απολύει, φορολογεί, εξοντώνει τον εργαζόμενο, ιδιωτικοποιεί και παραδίδει προς εκμετάλλευση στους «ιδιώτες» όλη την δημόσια και κοινωνική περιουσία. Θα συνεχίσουν έτσι αν δεν τους σταματήσουμε.
Εμείς δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων και στην υποθήκευση του μέλλοντός μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, μέσα από τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, με καταλήψεις διαρκείας μέχρι την ανατροπή του. Ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει και την αφορμή ώστε να συναντηθούμε στο δρόμο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να αντιπαλέψουμε συνολικότερα την πολιτική του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση ως κύριος φορέας αυτής της πολιτικής, επιχειρεί να καταστείλει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι μεγαλοδημοσιογράφοι των Μ.Μ.Ε. συκοφαντούν καθημερινά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Είναι άλλωστε η ίδια τακτική που ακολουθείται σε όλους τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια. Έτσι γίνεται με όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι.
Δεν διεκδικούμε κάποια προνομιακή μεταχείριση, δεν είμαστε συντεχνία, δεν ενδιαφερόμαστε για καριέρες, δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας όπως θέλουν να πείσουν όλη την κοινωνία τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. Δεν μας νοιάζουν οι σχέσεις με το κυβερνητικό και καθηγητικό κατεστημένο. Αγωνιζόμαστε για να μπορεί η νεολαία είτε έχει σπουδάσει, είτε όχι, να ζει με αξιοπρέπεια.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
• ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ
• ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
• ΔΗΜΟΣΙΑ Κ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Κατάληψη της σχολής, του οκταωρόφου και του κτιρίου της υδραυλικής από τη Δευτέρα 19/9 έως τη Δευτέρα 26/9 και διακοπή κάθε εκπαιδευτικής, διοικητικής και ερευνητικής διαδικασίας.
Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 22/9 με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 11.00 και συμπόρευση με μαθητές και απεργούς δασκάλους και καθηγητές.
Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα ‘Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνθήκες εργασίας των νέων μηχανικών’ με συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών την Τετάρτη 17.00 στην 5.42
Ανοιχτή συντονιστική επιτροπή κατάληψης για την υλοποίηση των αποφάσεων του πλαισίου.
Συμμετοχή στις παρεμβάσεις του συλλόγου όπως αυτές θα αποφασιστούν από την συντονιστική επιτροπή κατάληψης
Συντονισμό με άλλους συλλόγους που έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις.
Επόμενη γενική συνέλευση την Δευτέρα 26/9, 13.00 στην 5.42 σε κατειλημμένη σχολή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
πολιτικών μηχανικών
Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό και με έντονη την παρουσία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος θα τις συμπληρώσουν μια σειρά προεδρικά διατάγματα αλλά και διατάξεις του οργανισμού του κάθε ιδρύματος. Συνολικά οι αλλαγές αυτές θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται τα παρακάτω σημεία:
• Αντικαθίσταται το Πτυχίο, που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τον «τίτλο σπουδών», που συνοδεύεται από πιστωτικές μονάδες, προετοιμάζοντας το φοιτητή για τα νέα εργασιακά δεδομένα της ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτισης όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν, ενώ το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων γίνεται καθεστώς
• Σπάνε οι σπουδές σε κύκλους σπουδών: 1ος προπτυχιακός, 2ος μεταπτυχιακός, 3ος Διδακτορικός, κατά τα πρότυπα της Μπολόνια, που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση σπουδών σύντομου κύκλου που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες για όσους δεν μπορούν να τελειώσουν τον 1ο .
• Εισάγει τη λογική της θέσπισης διδάκτρων. Ο οργανισμός του κάθε ιδρύματος αποφασίζει για τα κριτήρια εισαγωγής στον δεύτερο κύκλο που κρίνοντας από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με την στοχευμένη μείωση της χρηματοδότησης κατά 75% θα περιλαμβάνουν την καταβολή διδάκτρων.
• Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
• Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών και για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, που τους ονομάζει «μερικής φοίτησης», δίνεται η δυνατότητα αποφοίτησης στα 2ν έτη. Επίσης προβλέπεται η αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα,.
• Έρχεται η περαιτέρω εντατικοποίηση και άλλοι φραγμοί στο δρόμο για τον τίτλο σπουδών όταν: 3 αποτυχίες στην εξέταση των μαθημάτων συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή. Αυστηρός καθορισμός του εξαμήνου κατ’ ελάχιστο στις 13 εβδομάδες, και ακύρωσης της εξέτασης οποιουδήποτε μαθήματος σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν αυτές. Κατάργηση της λεγόμενης «κόντρα» εξεταστικής. Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών που προβλέπει ταυτόχρονα υποχρεωτικές παρακολουθήσεις παραδόσεων, δηλαδή παρουσίες, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ.ά.
• Θεσπίζεται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Ακόμη ένα βήμα για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και την εμπέδωση του ότι τίποτα πλέον δε θα είναι δωρεάν και δεν αποτελεί δικαίωμα.
• Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης και επαφίεται στον Οργανισμό που συστήνει κάθε ίδρυμα η φοιτητική μέριμνα και οι προϋποθέσεις για το ποιοι και για πόσο τη δικαιούνται.
• Καταργείται το άσυλο. Η πραγματικότητα μίας σχολής, που εκτός από χώρος εκπαίδευσης είναι και χώρος ανταλλαγής απόψεων, κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για εργαζόμενους, σωματεία, συλλογικότητες δεν χωράει στα σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου αυταρχικού πανεπιστήμιου. Για αυτό και τα ιδρύματα πρέπει να απολέσουν αυτήν την ιδιότητα τους , να αποτελούν δηλαδή εστίες ανάδυσης ριζοσπαστικών ιδεών και πρακτικών και να μετατραπούν σε τόπους στείρας αναπαραγωγής γνώσεων που θα παράγουν αποκλειστικά «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό». Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή όσους αντιδρούν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα διώκονται. Η ουσία αυτής της επιλογής της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη αν την εντάξουμε στην συγκεκριμένη περίοδο, που η κοινωνική συναίνεση είναι ακόμα πιο εύθραυστη καθώς η καπιταλιστική κρίση προστάζει εντονότερη επίθεση απέναντι στα κοινωνικά κεκτημένα.
• Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο στενά με την αξιολόγησή τους, που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω εισαγωγή ιδιωτικών- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και της έρευνας.
• Και για να εφαρμοστούν απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω και όλα όσα ακολουθήσουν με προεδρικά διατάγματα, δημιουργείται το «Συμβούλιο Διοίκησης» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση.
• Καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες τμήματα και σχολές ανά τη χώρα που θα αφήσουν άμεσα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στον αέρα.
Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες της κρίσης, που δεν είναι άλλες από την υποτίμηση της εργασίας όλων των εργαζομένων (και όχι μόνο των πτυχιούχων). Πλέον στο πανεπιστήμιο θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ακόμα λιγότεροι αφού όλο και περισσότερες οικογένειες θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις. Μας θέλουν να δουλεύουμε περιστασιακά, ανασφάλιστοι και επισφαλείς. Θέλουν κάθε οικογένεια με έναν εργαζόμενο.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα μέτρα στη κοινωνία χτυπώντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Και δεν σταματά εκεί. Οι έκτακτες εισφορές στην εφορία και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια. Ακόμα και σήμερα, μετά από ένα καλοστημένο σχέδιο τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας περί χρεωκοπίας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων δημοσιονομικών μέτρων (νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κλπ. και με χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα) τα οποία θα τα παρουσιάσει σαν σωτηρία της χώρας. Επί της ουσίας, τα μέτρα αυτά εντείνουν ακόμα περισσότερο την επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και ενώ έχει αρχίσει η σχολική χρονιά πολλά σχολεία έχουν κλείσει και οι μαθητές δεν έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία τους. Επίσης οι ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, διαμορφώνουν ένα τοπίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που σε συνδυασμό με την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση για ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών. Οι φοιτητές οφείλουμε να συναντηθούμε στο δρόμο με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια του εκπαιδευτικού συστήματος και να αντισταθούμε στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Η επιβολή της λογικής της συσσώρευσης κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης, έχει οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του συνόλου της ζωής μας. Η όξυνση της κρίσης έχει δώσει νέα ώθηση σε αυτή την διαδικασία με αποτέλεσμα να αναζητούν κέρδος σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εργασία, η μετακίνηση, η υγεία, η παιδεία, το νερό, ο αέρας, η κατοικία, η διασκέδαση, οι ελεύθεροι χώροι, το περιβάλλον, η φύση γίνονται πεδία αποκομιδής κέρδους. Το κράτος αναλαμβάνοντας τον ρόλο του γενικού συντονιστή αυτής της προσπάθειας, απολύει, φορολογεί, εξοντώνει τον εργαζόμενο, ιδιωτικοποιεί και παραδίδει προς εκμετάλλευση στους «ιδιώτες» όλη την δημόσια και κοινωνική περιουσία. Θα συνεχίσουν έτσι αν δεν τους σταματήσουμε.
Εμείς δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων και στην υποθήκευση του μέλλοντός μας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, μέσα από τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, με καταλήψεις διαρκείας μέχρι την ανατροπή του. Ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει και την αφορμή ώστε να συναντηθούμε στο δρόμο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να αντιπαλέψουμε συνολικότερα την πολιτική του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση ως κύριος φορέας αυτής της πολιτικής, επιχειρεί να καταστείλει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι μεγαλοδημοσιογράφοι των Μ.Μ.Ε. συκοφαντούν καθημερινά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Είναι άλλωστε η ίδια τακτική που ακολουθείται σε όλους τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια. Έτσι γίνεται με όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι.
Δεν διεκδικούμε κάποια προνομιακή μεταχείριση, δεν είμαστε συντεχνία, δεν ενδιαφερόμαστε για καριέρες, δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας όπως θέλουν να πείσουν όλη την κοινωνία τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. Δεν μας νοιάζουν οι σχέσεις με το κυβερνητικό και καθηγητικό κατεστημένο. Αγωνιζόμαστε για να μπορεί η νεολαία είτε έχει σπουδάσει, είτε όχι, να ζει με αξιοπρέπεια.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
• ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ
• ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
• ΔΗΜΟΣΙΑ Κ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
• ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Κατάληψη της σχολής, του οκταωρόφου και του κτιρίου της υδραυλικής από τη Δευτέρα 19/9 έως τη Δευτέρα 26/9 και διακοπή κάθε εκπαιδευτικής, διοικητικής και ερευνητικής διαδικασίας.
Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 22/9 με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 11.00 και συμπόρευση με μαθητές και απεργούς δασκάλους και καθηγητές.
Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα ‘Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνθήκες εργασίας των νέων μηχανικών’ με συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών την Τετάρτη 17.00 στην 5.42
Ανοιχτή συντονιστική επιτροπή κατάληψης για την υλοποίηση των αποφάσεων του πλαισίου.
Συμμετοχή στις παρεμβάσεις του συλλόγου όπως αυτές θα αποφασιστούν από την συντονιστική επιτροπή κατάληψης
Συντονισμό με άλλους συλλόγους που έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις.
Επόμενη γενική συνέλευση την Δευτέρα 26/9, 13.00 στην 5.42 σε κατειλημμένη σχολή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
πολιτικών μηχανικών
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Π.Θ Χ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ
Την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του τμήματος μας Χ. Αναγνωστόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, όπου πληροφορεί τον σύλλογο ότι θα χαθεί η εξεταστική αν συνεχίσουν οι καταλήψεις.
Ο κύριος Αναγνωστόπουλος ποτέ δεν μας επισκέφτηκε στο συντονιστικό κατάληψης να συζητήσει πολιτικά μαζί μας για την παιδεία, αντίθετα αποδείχθηκε διπρόσωπος όταν μας έλεγε «από εμένα ό,τι θέλετε», μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του. Όταν δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς πολιτικά με τις αποφάσεις του συλλόγου των φοιτητών, θα βρεις άλλους τρόπους να τον αντιμετωπίσεις. Θεωρούμε ότι οι κινήσεις του προέδρου αποτελούν πολιτική τακτική για εκφοβισμό των φοιτητών, μια ύπουλη υπονόμευση του αγώνα προς όφελος των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Αν ο κύριος Αναγνωστόπουλος διαφωνεί με τις καταλήψεις, τον καλούμε να συζητήσει μαζί μας με πολιτικούς όρους, οι τακτικές εκφοβισμού αποτελούν κίνηση αδυναμίας. Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από τη μαζική δημοκρατική απόφαση των φοιτητών στην γενική συνέλευση την Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την μορφή καταλήψεων.
Συντονιστικό κατάληψης πολιτικών μηχανικών Α.Π.Θ.
Ο κύριος Αναγνωστόπουλος ποτέ δεν μας επισκέφτηκε στο συντονιστικό κατάληψης να συζητήσει πολιτικά μαζί μας για την παιδεία, αντίθετα αποδείχθηκε διπρόσωπος όταν μας έλεγε «από εμένα ό,τι θέλετε», μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του. Όταν δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς πολιτικά με τις αποφάσεις του συλλόγου των φοιτητών, θα βρεις άλλους τρόπους να τον αντιμετωπίσεις. Θεωρούμε ότι οι κινήσεις του προέδρου αποτελούν πολιτική τακτική για εκφοβισμό των φοιτητών, μια ύπουλη υπονόμευση του αγώνα προς όφελος των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Αν ο κύριος Αναγνωστόπουλος διαφωνεί με τις καταλήψεις, τον καλούμε να συζητήσει μαζί μας με πολιτικούς όρους, οι τακτικές εκφοβισμού αποτελούν κίνηση αδυναμίας. Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από τη μαζική δημοκρατική απόφαση των φοιτητών στην γενική συνέλευση την Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την μορφή καταλήψεων.
Συντονιστικό κατάληψης πολιτικών μηχανικών Α.Π.Θ.
Συντονιστικό κατάληψης 20/09/2011
Το συντονιστικό κατάληψης θα γίνει αύριο Τρίτη 20/09 στις 15.00 στην 5.42.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
Συνεντεύξεις για την Παιδεία
Με απόφαση της κατάληψης του συλλόγου πραγματοποιούνται συνεντεύξεις σε φοιτητές – καθηγητές και εργαζόμενους για το νέο νόμο πλαίσιο. Ανεβάζουμε τις τρεις πρώτες συνεντεύξεις σήμερα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις νέες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν οι επόμενες.
Τα λινκ είναι παρακάτω:
Καθηγητής του τμήματος Παιδαγωγικού Περικλής Παυλίδης
Φοιτητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. Κώστας Καμαρέτσος
Καθηγητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών Σπύρος Μαρκέτος
Τα λινκ είναι παρακάτω:
Καθηγητής του τμήματος Παιδαγωγικού Περικλής Παυλίδης
Συνέντευξη με τον καθηγητή Περικλή Παυλίδη from Politikos Mhxanikos on Vimeo.
http://www.vimeo.com/29219566Φοιτητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. Κώστας Καμαρέτσος
Συνέντευξη με τον φοιτητή Πληροφορικής Κώστα Καμαρέτσο from Politikos Mhxanikos on Vimeo.
http://www.vimeo.com/29220866Καθηγητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών Σπύρος Μαρκέτος
Συνέντευξη με τον καθηγητή Σπύρο Μαρκέτο from PolMhx2 on Vimeo.
http://www.vimeo.com/29221714Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Ακούσατε, ακούσατε
Αύριο Σάββατο από το μεσημέρι (3 μμ και μετά) ψήνουμε σουβλάκια και πίνουμε μπύρες μετά μουσικής, στο κυλικείο (μπροστά από την πτέρυγα μας).
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Αλλαγές-προσθήκες στο πρόγραμμα της κατάληψης:
Παρασκευή
8:00 προσυγκέντρωση στο πολυτεχνείο για παρέμβαση σε σχολεία της Τούμπας ως συγκρότημα πολυτεχνικής.
Σάββατο
12:00 συμμετοχή σε πορεία στην Τούμπα, με προσυγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας
17:00 Κεντρικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
18:00 συζήτηση με θέμα κριτική στο νομοσχέδιο και στο εκπαιδευτικο συστημα
θα γίνει ανάλυση του νομοσχεδίου έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και
συζήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
21:00 προβολή ταινίας ''πυρκαγιες''
ΠΕΜΠΤΗ
12:00 συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία, με συγκέντρωση στο πολυτεχνείο στις 12
19:00 συζήτηση με θέμα οι φοιτητικες διεκδικησεις και οι σχέσεις τους με τους κοινωνικους αγώνες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:00 συζητηση με θέμα
Χίλη: Το πρώτο πείραμα του νεοφιλελευθερισμού, 40 χρόνια μετά, συναντιέται σε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με την Ελλάδα..
Θα ακολουθήσει και προβολή ντοκυμαντερ ''το δογμα του σοκ''
Η χιλή είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόστηκε το πείραμα του νεοφιλελευθερισμου μέσω της δικτατορίας του Πινοτσέτ,δηλαδή πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, κατάργησης δημόσιων δαπανών και οποιασδήποτε κοινωνικης παροχής. Το πείραμα αυτο εφαρμόζεται αυτή την στιγμη στην Ελλάδα 40 χρόνια μετά την ίδια στιγμή που η Χιλή βρίσκεται σε κλοιό πανεκπαιδευτικών κινητοποίησεων που έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στην κεντροδεξία κυβέρνηση Πινέρα..
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΨΗΣΙΜΟ ,μάλλον στο κυλικείο της Πολυτεχνικής, και το βράδυ LIVE
ΚΥΡΙΑΚΗ
17:00 διαμόρφωση κοινού πλαισίου για την γενική συνέλευση της Δευτέρας.
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 542.
(ας έχουμε όλοι μια υποτυπώδη συνέπεια στην ώρα αυτή την φορά... )
18:00 συζήτηση με θέμα κριτική στο νομοσχέδιο και στο εκπαιδευτικο συστημα
θα γίνει ανάλυση του νομοσχεδίου έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και
συζήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
21:00 προβολή ταινίας ''πυρκαγιες''
ΠΕΜΠΤΗ
12:00 συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία, με συγκέντρωση στο πολυτεχνείο στις 12
19:00 συζήτηση με θέμα οι φοιτητικες διεκδικησεις και οι σχέσεις τους με τους κοινωνικους αγώνες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:00 συζητηση με θέμα
Χίλη: Το πρώτο πείραμα του νεοφιλελευθερισμού, 40 χρόνια μετά, συναντιέται σε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με την Ελλάδα..
Θα ακολουθήσει και προβολή ντοκυμαντερ ''το δογμα του σοκ''
Η χιλή είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόστηκε το πείραμα του νεοφιλελευθερισμου μέσω της δικτατορίας του Πινοτσέτ,δηλαδή πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, κατάργησης δημόσιων δαπανών και οποιασδήποτε κοινωνικης παροχής. Το πείραμα αυτο εφαρμόζεται αυτή την στιγμη στην Ελλάδα 40 χρόνια μετά την ίδια στιγμή που η Χιλή βρίσκεται σε κλοιό πανεκπαιδευτικών κινητοποίησεων που έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στην κεντροδεξία κυβέρνηση Πινέρα..
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΨΗΣΙΜΟ ,μάλλον στο κυλικείο της Πολυτεχνικής, και το βράδυ LIVE
ΚΥΡΙΑΚΗ
17:00 διαμόρφωση κοινού πλαισίου για την γενική συνέλευση της Δευτέρας.
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 542.
(ας έχουμε όλοι μια υποτυπώδη συνέπεια στην ώρα αυτή την φορά... )
Εγγραφες
Απο ην Δευτερα 12 Σεπτέμβρη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές πρωτοετών. Όλοι όσοι είμαστε ήδη μέλη του συλλόγου έχουμε μια εμπειρία αναφορικά με την πρωτη μέρα στη σχολή..Όλοι μας θυμόμαστε συναδέλφους με ένα τεράστιο χαμόγελο να μας περιμένουν απο την Καμάρα μέχρι το αχέπα για να μας εξυπηρετήσουν στην εγγραφή μας στη σχολή χωρίς κανένα φυσικά αντάλλαγμα... Φέτος, καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές μιας και η σχολή βρίσκεται υπο κατάληψη αποφασίσαμε στη συντονιστικη επιτροπή κατάληψης να βγάλουμε ένα κείμενο ως σύλλογος το οποίο εξηγεί τους λόγους που κάνουμε κατάληψη και καλέι τους πρωτοετείς να συμμετέχουν σε αυτήν. Γ' αυτό το λόγο έχουμε καθε πρωί χώρο παρέμβασης ου συλλόγου και βρισκόμαστε στη γραμματεία...
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Σήμερα Κυριακή 11/09, ώρα 17:00 θα γίνει η διαμόρφωση του πλαισίου κατάληψης, για τη συνέλευση του συλλόγου της Δευτέρας.
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011
Συνάντηση για το πώς κατεβαίνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο, 12πμ ΠΛΤΧΝ
Το πρωί στις 12 συναντιόμαστε για να αποφασίσουμε το πώς θα κατέβουμε στην πορεία της ΔΕΘ, μιας και η απόφαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων δεν καλύπτει τις αποφάσεις του Συλλόγου μας
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
4ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΡΙΤΗ
22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ" αιθ. 5,42
ΤΕΤΑΡΤΗ
10:30 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ Τ.Ε.Ι.
15:00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ αιθ. 5,42
17:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ "Tambien la lluvia" *Mια ταινία για το νερό στη Βολιβία, το πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά την είσοδο στο ΔΝΤ αγόρασαν όλους τους υδάτινους πόρους (ακόμα και την βροχή) και η αντίσταση του κόσμου
αιθ. 5,42
ΠΕΜΠΤΗ
10:30 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Α.Π.Θ.
12:00 ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10:00 ΕΞΟΡΜΗΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ
15:00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ αιθ. 5,42
18:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ αιθ. 5,42
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης: ώρα 14:00, αίθουσα 5,42, Τρίτη 6/9.
Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου, να στηρίξουν την κατάληψη, με την παρουσία και την δράση τους εντός και εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου.
Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου, να στηρίξουν την κατάληψη, με την παρουσία και την δράση τους εντός και εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Φ.Π.Μ. 05/09/2011
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ : 261
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : 96
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ : 15
Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους Φοιτητών να πάρουν αντίστοιχες δυναμικές αγωνιστικές αποφάσεις.
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : 96
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ : 15
Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους Φοιτητών να πάρουν αντίστοιχες δυναμικές αγωνιστικές αποφάσεις.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Σ.Φ.Π.Μ. 05/09/2011
Την Τετάρτη 24 Αυγούστου, ψηφίστηκε στη Βουλή, το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που σημαίνει το τέλος του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου ως μια συνέχεια της σκληρής επίθεσης προς τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας που γίνεται εδώ και 1μιση χρόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της ΕΕ-Δ.Ν.Τ. Η ψήφιση του Νόμου με την συναίνεση Ν.Δ-ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ δημιούργησε την άμεση αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων καθώς πραγματοποιήθηκαν 237 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις και προχώρησαν σε εβδομαδιαίες καταλήψεις αποδεικνύοντας πως το φοιτητικό κίνημα θα δώσει το βροντερό παρών και θα διεκδικήσει αποφασιστικά την ανατροπή του Νόμου. Επίσης πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή 2/9 που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο με συμμετοχή άνω των 2 χιλιάδων φοιτητών δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες υποσχέσεις για την συνέχεια ενάντια στο Νέο νόμο πλαίσιο με τον οποίο :
· Αντικαθίσταται το Πτυχίο, που μαζί του φέρει και τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τον «τίτλο σπουδών», που συνοδεύεται από πιστωτικές μονάδες, προετοιμάζοντας το φοιτητή για τα νέα εργασιακά δεδομένα της ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτησης όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν, ενώ το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων γίνεται καθεστώς
· Σπάνε οι σπουδές σε κύκλους σπουδών: 1ος Bachelor, 2ος Master / μεταπτυχιακό, 3ος Διδακτορικό, κατά τα πρότυπα της Μπολόνια, που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση σπουδών σύντομου κύκλου (σα να λέμε 0,5ος κύκλος) που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες για όσους δεν μπορούν να τελειώσουν τον 1ο .
· Θεσπίζονται δίδακτρα, αρχικά για το 2ο κύκλο και για αλλοδαπούς φοιτητές
· Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
· Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών, η αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα, και για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, που τους ονομάζει «μερικής φοίτησης», δίνεται η δυνατότητα αποφοίτησης στα 2ν έτη.
· Έρχεται η περαιτέρω εντατικοποίηση και άλλοι φραγμοί στο δρόμο για τον… τίτλο σπουδών όταν: 3 αποτυχίες στην εξέταση των μαθημάτων συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή. Αυστηροποίηση του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες, χωρίς δικαίωμα παράτασης, και ακύρωσης όποιας εξεταστικής γίνεται αν δεν συμπληρωθούν αυτές. Κατάργηση της λεγόμενης «κόντρα» εξεταστικής. Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών που προβλέπει: υποχρεωτικές παρακολουθήσεις παραδόσεων, δηλαδή παρουσίες, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ. ά.
· Θεσπίζεται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Ακόμη ένα βήμα για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και την εμπέδωση του ότι τίποτα πλέον δε θα είναι δωρεάν και δεν αποτελεί δικαίωμα.
· Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης και επαφίεται στον Οργανισμό που συστήνει κάθε ίδρυμα, η φοιτητική μέριμνα και οι προϋποθέσεις για το ποιοι και για πόσο τη δικαιούνται.
· Καταργείται το άσυλο. Η πραγματικότητα μίας σχολής, που εκτός από χώρος εκπαίδευσης είναι και χώρος ανταλλαγής απόψεων, κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για εργαζόμενους, σωματεία, συλλογικότητες δεν χωράει στα σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου αυταρχικού πανεπιστήμιου. Για αυτό και τα ιδρύματα πρέπει να απολέσουν αυτήν την ιδιότητα τους , να αποτελούν δηλαδή εστίες ανάδυσης ριζοσπαστικών ιδεών και πρακτικών και να μετατραπούν σε τόπους στείρας αναπαραγωγής γνώσεων που θα παράγουν «επιστήμονες» και όχι πολίτες. Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή όσους αντιδρούν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα καταδιώκονται. Η ουσία αυτής της επιλογής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη αν την εντάξουμε στην συγκεκριμένη περίοδο, που η κοινωνική συναίνεση είναι ακόμα πιο εύθραυστη καθώς η καπιταλιστική κρίση προστάζει εντονότερη επίθεση απέναντι στα κοινωνικά κεκτημένα.
· Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο στενά με την αξιολόγησή τους, που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την εισαγωγή ιδιωτικών- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και της έρευνας.
· Και για να εφαρμοστούν απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω και όλα όσα ακολουθήσουν με προεδρικά διατάγματα, δημιουργείται το «Συμβούλιο Διοίκησης» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση.
· Καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες τμήματα και σχολές ανά τη χώρα που θα αφήσουν άμεσα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στον αέρα!
Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες της κρίσης, που δεν είναι άλλες από την υποτίμηση της εργασίας όλων των εργαζομένων (και όχι μόνο των πτυχιούχων). Όχι μονάχα σαν φοιτητές, αλλά και σαν κοινωνικά υποκείμενα, θα πρέπει να συμπορευθούμε με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αντιλαμβανόμενοι την συνεχή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα κινήματα που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων .
Δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων και στην υποθήκευση του μέλλοντός μας. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου, μέσα από τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, με καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη! Ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει και την αφορμή ώστε να συναντηθούμε στο δρόμο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και στο πλευρό του λαού να αντιπαλέψουμε συνολικότερα την πολιτική της κυβέρνησης που επιτίθεται στα δικαιώματα του κόσμου της νεολαίας και της εργασίας.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
¨ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
¨ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
¨ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
¨ ΔΗΜΟΣΙΑ Κ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
¨ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
¨ ΟΛΟΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Ø Κατάληψη της σχολής, του οκταωρόφου και του κτιρίου της υδραυλικής από την Τρίτη 5/9 έως τη Τρίτη 12/9 και σταμάτημα κάθε εκπαιδευτικής, διοικητικής και ερευνητικής διαδικασίας
Ø Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 7/9 , συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 12:00
Ø Ανοιχτή συντονιστική επιτροπή κατάληψης για την υλοποίηση των αποφάσεων του πλαισίου και για να αποφασίσει ο σύλλογος για τις δράσεις του το επόμενο διάστημα.
Ø Συμμετοχή στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού συντονιστικού συνελεύσεων.
Ø Συμμετοχή στην πορεία της Δ.Ε.Θ.` το Σάββατο με συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 μ.μ.
Ø Επόμενη Συνέλευση την Δευτέρα 12/9, 13.00 στην 5.42 σε κατειλημμένη σχολή.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011
ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Φ.Π.Μ.
Όλοι-όλες στην γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών.
Δευτέρα 5/9 στην αίθουσα 5.42 στις 13:00.
Καλούνται οι φοιτητές του συλλόγου να συμμετέχουν για να πάρουν αγωνιστική απόφαση απέναντι στον νέο Νόμο Πλαίσιο.
Δευτέρα 5/9 στην αίθουσα 5.42 στις 13:00.
Καλούνται οι φοιτητές του συλλόγου να συμμετέχουν για να πάρουν αγωνιστική απόφαση απέναντι στον νέο Νόμο Πλαίσιο.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Σ.Φ.Π.Μ. 30/08/2011
Την Τετάρτη 24 Αυγούστου, ψηφίστηκε στη Βουλή, το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου του Μνημονίου.
Με το νέο νόμο-πλαίσιο:
· Αντικαθίσταται το Πτυχίο, που μαζί του φέρει και τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τον «τίτλο σπουδών», που συνοδεύεται από πιστωτικές μονάδες, προετοιμάζοντας το φοιτητή για το εφιαλτικό τοπίο της ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτησης όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν, και το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων γίνεται καθεστώς
· Σπάνε οι σπουδές σε κύκλους σπουδών: 1ος Bachelor, 2ος Master / μεταπτυχιακό, 3ος Διδακτορικό, κατά τα πρότυπα της Μπολόνια, που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση σπουδών σύντομου κύκλου (σα να λέμε 0,5ος κύκλος) που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες για όσους δεν μπορούν να τελειώσουν τον 1ο .
· Θεσπίζονται Δίδακτρα, αρχικά για το 2ο κύκλο και για αλλοδαπούς φοιτητές
· Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του.
· Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών, η αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα, και για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα, που τους ονομάζει «μερικής φοίτησης», δίνεται η δυνατότητα αποφοίτησης στα 2ν έτη.
· Έρχεται η περαιτέρω εντατικοποίηση και άλλοι φραγμοί στο δρόμο για τον… τίτλο σπουδών όταν: 3 αποτυχίες στην εξέταση των μαθημάτων συνεπάγεται εξέταση από τριμελή επιτροπή και παραπέρα αποτυχία επισύρει ως και τη διαγραφή του φοιτητή. Αυστηροποίηση του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες, χωρίς δικαίωμα παράτασης, και ακύρωσης όποιας εξεταστικής γίνεται αν δεν συμπληρωθούν αυτές. Κατάργηση της λεγόμενης «κόντρα» εξεταστικής. Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών που προβλέπει: υποχρεωτικές παρακολουθήσεις παραδόσεων, δηλαδή παρουσίες, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ. ά.
· Θεσπίζεται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Ακόμη ένα βήμα για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος και την εμπέδωση του ότι τίποτα πλέον δε θα είναι δωρεάν και δεν αποτελεί δικαίωμα
· Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης και επαφίεται στον Οργανισμό που συστήνει κάθε ίδρυμα, η φοιτητική μέριμνα και οι προϋποθέσεις για το ποιοι και για πόσο τη δικαιούνται.
· Καταργείται το άσυλο. Οι σχολές, εκτός από χώρο εκπαίδευσης αποτελούν και χώρο ανταλλαγής απόψεων, κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για εργαζόμενους, σωματεία, συλλογικότητες, και μπορούν να αποτελέσουν εστίες αντίστασης και αγώνα. Όταν όμως διεξάγεται η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα του λαού να σπουδάζει, να εργάζεται, και να ζεί αξιοπρεπώς, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στα ξεσπάσματα όσων τολμήσουν να αντισταθούν. Γι’ αυτό και καταργείται το άσυλο. Οι σχολές πρέπει να αποτελούν τόπο «έρευνας και διδασκαλίας», να αποστεωθούν και να καθυποταχτεί η νεολαία που επιμένει να έχει ανησυχίες. Σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά συμβούλια που θα αναλαμβάνουν να συνετίσουν ή να τιμωρήσουν μέχρι και με διαγραφή τους φοιτητές που παλεύουν, διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό τοπίο όπου οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις και η συλλογική έκφραση θα καταδιώκονται.
· Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο στενά με την αξιολόγησή τους, που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την εισαγωγή ιδιωτικών- οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και της έρευνας.
· Και για να εφαρμοστούν απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω και όλα όσα ακολουθήσουν με προεδρικά διατάγματα, δημιουργείται το «Συμβούλιο Διοίκησης» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση, εξασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση στις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας.
· ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ δεκάδες τμήματα και σχολές ανά τη χώρα που θα αφήσουν άμεσα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στον αέρα!
Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης της Μπολόνια και του νόμου της Γιαννάκου. Έρχεται να αναπροσαρμόσει βίαια την εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και το Μνημόνιο. Να διαλύσει τα πτυχία και μαζί με αυτά το δικαίωμα στην εργασία. Να αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο της εκπαίδευσης, ώστε να προετοιμάζει το φοιτητή για μια ζωή ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτησης, έρμαιο των εργοδοτών και όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων και στην υποθήκευση του μέλλοντός μας. Αρνούμαστε να γίνουμε οι δούλοι του σύγχρονου κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου, μέσα από τους Συλλόγους μας, με ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ διαρκείας μέχρι τη νίκη! Ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει και την αφορμή ώστε να συναντηθούμε στο δρόμο με τους μαθητές και τους καθηγητές και στο πλευρό του λαού να αντιπαλέψουμε συνολικότερα την πολιτική του Μνημονίου.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
¨ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ
¨ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
¨ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
¨ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
¨ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ- ΔΝΤ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
¨ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ
¨ ΟΛΟΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Ø Κατάληψη της σχολής από την Τρίτη 30/8 έως τη Δευτέρα 5/9
Ø Πορεία την Παρασκευή 2/9 …
Ø Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης για την υλοποίηση των αποφάσεων του πλαισίου
Ø Συντονισμό με άλλους συλλόγους στη βάση των αποφάσεων των Γεν. Συνελεύσεών τους
Ø Επόμενη Συνέλευση τη Δευτέρα 5/9, 13.00 στην 5.42 σε κατειλημμένη σχολή
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)